Får du frugt nok?

Vidste du at frugt sænker dit kolesterol, styrker dit hjerte, øger iltoptagelsen i din krop, giver smuk hud, negle og hår, kan reducere kropsfedt, giver energi, styrker dit immunforsvar, forlænger dit liv og udsætter rynker? Vidste du at jordbær gør tænder hvidere og bruges mod reumatiske sygdomme? Eller at æbler reducerer risikoen for tarm cancer, prostata cancer og lunge cancer.

Nej? Jamen så fortsæt med at læse..

Nogen frugter har det med at være på mode i perioder, sådan som blåbær er det lige nu. De siges at nedsætte kolesterol, og hvis du spiser en håndfuld om dagen vil du en måned senere have mindre fedt på maven. De er bevist gode for kredsløbet og har en positiv effekt på hjerne og øjne.

Men frugt generelt er sundt. Rene vitamin bomber. Men det kan være svært at få nok af dem, medmindre du er absolut frugt nørd. Og de allerbedste; bærrene, er jo ikke noget man har stående fremme i en frugtskål som fx æbler.

Det er her smoothies kommer ind i billedet. Alle kan lide dem, de kan varieres i det uendelige alt efter hvad man foretrækker.

Lavt fedt indhold, lavt sukker indhold og børn elsker dem.  Lav dem i rum temperatur eller iskolde. Tynde nok til drikke gennem sugerør eller tykke nok til at blive spist med ske som en slags sorbet. En smoothie kan erstatte en usund snack og den kan bruges til at tøjle ens lyst til noget sødt som fx slik. Lav dem om sommeren istedet for is.

Alt du har brug for er frossen frugt/bær i din fryser, æblejuice eller appelsinjuice og en blender.

Frossen frugt er mindst lige så sund som frisk frugt fra supermarkedet, ja måske endda mere, for den du køber i supermarkedet har rejst langt, mens den frosne er frosset kort efter den er høstet.
Så medmindre de vokser i din egen have, er frossen frugt faktisk det bedste. Du kan supplere dit lager i fryseren med frisk frugt du selv vasker, skærer ud og fryser ned.

Tilføj en banan i din smoothie og den mætter mere og bliver sødere. Tilføj en kiwi og du har fået nok C-vitamin den dag. Blåbær og druer kan bruges til at søde med, men du kan også putte lidt sukker, honning eller kunstigt sødemiddel i-

Så hvad er din undskyldning for ikke at få nok?

Smoothie opskrifter

Banan smoothie
100 g frosne bær, for eks. jordbær, hindbær, brombær
1 banan
2 dl juice
3 knuste isterninger

Jordbær/ Citrus Smoothie
1 dl. grapefrugt juice
50 g frosne jordbær
1 kold ginger ale

Raspberry champagne delight
50 g frosne hindbær
2 dl. Champagne
Sødemiddel (flormelis)
8 knuste isterninger

Tropical Twister
1 skive honning melon eller anden gul melon
1 dl kokos mælk
1 dl. ananas juice
½ lime
4 knuste isterninger

Verdens sundeste smoothie – videnskabeligt bevist!
Du kan selvfølgelig bruge en hvilken som helst frugt i din smoothie, tilsætte youghurt eller mælk eller endda nogen grøntsager. Men her er en opskrift udviklet på et universitet i Strasbourg og den kaldes verdens sundeste smoothie, fordi den reducerer risikoen for kredsløbssygdomme og øger blodets evne til at transportere ilt rundt i kroppen. Og det har man kunnet måle!
½ æble
8 Tyttebær
5 Acerola bær
5 Aronia bær
9 jordbær
15 blåbær
30 druer

Blåbær smoothie – dit immunsystem vil elske dig for den:
100 g blåbær
50 g brombær
100 g æble
100 g blomme
1 tsk. friskrevet ingefær
1 isterning
Sødemiddel (som honning)

Sundhedsmæssige fordele ved frugt

For et godt vitamin optag, anbefales det at alle indtager mindst seks portioner på en dag. Siden frugt  i den naturlige form, består for den største del af vand, og er 100% fri for dårligt kolesterol, er det er meget nemt for kroppen at bearbejde og optage vitaminer og mineraler fra frisk frugt. Spis dem friske eller frosne, opvarmet frugt indeholder nemlig ikke alle dens oprindelige gode egenskaber,

Lad mig nævne nogle af de frugter der er gode i smoothies og deres fordele, og jeg er sikker på der er flere end på min liste her. (Frugter lige såvel)

Æbler indeholder en masse fibre, vitaminer; A, C, E og folat som er et B vitamin. Æbler reducerer risiko for tarmkræft, prostata kræft og lungekræft. De kan også hjælpe ved hjertesygdomme, slankekure og nedsættelse af kolesterol.

Bananer er en god kilde til fibre, kalium, vitaminerne A,C B6, jern og folat. Bananer har høj næringsværdi og kan hjælpe på vægttab, forstoppelse, blodtryk, hjerne og blodmangel. Udover de kardiovaskulære fordele, kan kalium også gavne knoglerne. Faktisk er listen over gavnlige effekter af banan for lang til at nævne her.

Brombær er en de frugter der indeholder mindst sukker og samtidig har høj næringsværdi. De er en god kilde til C og K vitaminer og mineralet Mangan. De indeholder også et stort antal antioxidanter i form af phytonæringsstoffer, især ellaginsyre og andre der hjælper med at beskytte vores celler mod ældning og en masse andet. Brombær siges endda at kunne reducere risiko for at få kræft.

Blåbær er en af de frugter der har det højeste antal antioxidanter. De har et moderat indhold af sukker sammenlignet med andre frugter og er en god kilde til vitamin C, vitamin K, and mangan. De mange antioxidanter beskytter cellerne mod ældning. Der er tegn på nedsat kræft- og hjertesygdomme risiko fra indtagelse af blåbær. Den gode ting i blåbær er farvestoffet der placeret i skrællen og den betragtes som en kemisk kriger mod både hjertesygdomme og også kræft. Blåbær faktisk har den højeste antioxidant kapacitet på grund af deres store anthocyanin koncentration. Blåbær siges at have en lang række andre fordele som fx; bevarer synet, forhindrer hukommelsestab og stimulerer hjernen.

Kirsebær er små runde frugt med et frø, rød eller sort farve, når modnet. Kirsebær altid nødt til at være modent før det  spises. Kirsebær indeholder anthocyaniner, der reducerer smerter og inflammation. Kirsebær også indeholder det samme farvestof som blåbær, men ikke i samme koncentration.

Figner sænker og kontrollerer højt blodtryk, hjælper på vægttab, fantastisk til post-menopausale kvinder, og for dem, der har brystkræft. Figner indeholder vitamin A, C, folat og niacin. En lille sød frugt fuld af små frø. Ny forskning har vist, at de er nyttige i at forebygge kræft.

Kiwifrugter er en rig kilde til vitaminerne A, C, E, B – kompleks, calcium, jern og folinsyre. Kiwi siges at forebygge forhøjet blodtryk, fordøjelsesbeesvær, sænke kolesterol og sænker sandsynligheden for hjerteanfald. Kiwi frø indeholder Omega-3 olier, som beskytter vores celler mod oxidative skader. Kiwifrugeter forebygger blodpropper og kontrollerer fedtsyrer i blodet. 1 Kiwi om dagen dækker behovet for C-vitamin.

Lime eller citron er de mest dyrkede citrusfrugter med grøn til gul farve fyldt med vitaminerne A, C og folat. Saft af Lime er godt for afgiftning og har antioxidant egenskaber. Lime er desuden kendt for gavn af vægttab, hudpleje, god fordøjelse, lindring af forstoppelse, øjenpleje, og behandling af skørbug, mavesår, respiratoriske sygdomme, gigt, tandkødsproblemer, urinveje,osv.

Mangostan er tropisk frugt fyldt med antioxidanter (2500 stk) og zanthones (41 stk), som kan hjælpe på allergi, er blevet brugt af asiatiske mennesker i århundreder. Mangostan er traditionelt blevet anvendt til behandling af inflammation, dysenteri, og hudlidelser. Allerede i 1885 erblevet bevist at bekæmpe infektioner, svamp, bakterier, histaminer og muligvis kræft. Grunden til denne frugt til kaldet “Dronningen af frugter” er, at det kan forebygge skader på raske celler og genoprette områder, der allerede er blevet beskadiget.

Ferskner scorer høtj i en række næringsstoffer din krop har brug for som fx  niacin, thiamin, kalium og calcium. De er ligger også højt i beta-caroten, en antioxidant, der konverteres til A-vitamin, og som er afgørende for sunde hjerter og øjne. Jo mørkere fersken farve, jo mere A-vitamin har i sin skræl. Antioxidanterne kan også hjælpe med at opretholde en sund urin ogfordøjelsesfremmende funktioner. Mange mennesker hævder, ferskner er god til lindring af mavesår og andre fordøjelsesproblemer som tyktarmsbetændelse og nyresygdomme.

Appelsin indeholder C-vitamin, flavonoider, pektin og er rige på natrium, når de er modnet af solen. Appelsin er gavnligt i følgende tilfælde, astma, bronkitis, tuberkulose, lungebetændelse, forebyggelse af nyresten, sænkning af kolesterol, forebyggelse af diabetes, gigt og forhøjet blodtryk. Personer der er afhængige af alkohol har fundet, at trangen til alkohol bliver stærkt reduceret ved at drikke appelsinjuice.

Blomme er en blød rund frugt med sødt kød og en flad spids sten. Den har mange  kulhydrater, lavt indhold af fedt og kalorier. En fremragende kilde til vitamin A, C, calcium, magnesium, jern, kalium, fibre og er fri for natrium og kolesterol. Blomme er god for din fordøjelse, dine tarme, hjerte, blodsukkerkontrol og hjælper med at holde rynker i skak.

Papaya er en slags melon med gul-orange frugtkød med snesevis af små sorte frø omgivet i skrællen, som varierer i farver fra grøn til orange. Enten runde, pæreformede, eller lang som en banan. Rig på vitaminer A, B, C og D, calcium, fosfor og jern. Den har gode egenskaber  for fordøjelsessystemet og har en direkte opstrammende effekt på maven.

Pære er en en sød og saftig frugt, gul til grøn. Pære indeholder mange riboflaviner og kalium. God for huden og har mange fibre.

Jordbær er meget nærende, og det er en af de laveste når det gælder sukkerindhold. Jordbær er en glimrende kilde til vitamin C, fibre og en meget god kilde til mangan. De indeholder også relativt store mængder af phytonæringsstoffer, især anthocyaniner og andre, som kan hjælpe med at beskytte vores celler mod skader. Der er nogle tegn på reduktion af risiko for kræft fra jordbær.
De har et højt indhold af natrium og jern. De hjælper med blegning af tænder, reducerer virkningerne af Alzheimers sygdom, reducerer risikoen for hjertesygdom. Anvendes til at lindre gigt og modvirker inflammatoriske processer.

Vandmelon er fuld af antioxidanter der har vist sig at reducere inflammationer der bidrager til diabetes, astma, aterosklerose, colon cancer og arthritis. Værdifulde i mineraler, vitaminer og sukker med nyttige mængde af fibre og jern.

Overrasket? Du kan faktisk kombinere din egen smoothie der skal virke for/imod bestemte ting. Men uanset hvilken frugt du vælger at bruge, vil den have en eller anden god egenskab som din krop vil have godt af.

Jeg vil slutte denne blog af med at vise jer hvilken smoothie jeg plejer at lave til mig selv, næsten hver dag.

Den indeholder frosne jordbær, blåbær, brombær og frisk kiwi. Jeg tilføjer lidt æblejuice og en teskefuld sukker og så blender jeg det.

Og dette er hvad min smoothie gør for mig:
– beskytter mine celler mod skader og ældning
– reducerer risko for kræft, hjertesygomme, hukommelsesbesvær, højt blodtryk, blodpropper, risiko for hjerteanfald
– bevarer mit syn og stimulerer min hjerne
– sænker kolesterol og kontrollerer fedtsyrerne i mit blod
– gør min tænder hvide
– reducerer Alzheimers (hvis jeg har det)

Det er jo slet ikke så ringe endda! Og så smager den dejligt samtidigt.

Vent lidt.. er du her endnu? Skynd dig dog ud i køkkenet og lav dig en smoothie!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s