Hjemmebagt wienerbrød! Lækkert, nemt og dine gæster bliver passende imponeret. Jeg har bagt denne her et par gange, og ofte fryser jeg en af de ubagte stænger ned, så er det lynhurtigt at tage den ud af fryseren, tø den op og bage den.
Dit wienerbrød bliver altså ikke bedre af at få flere lag, tværtimod.
Grunddejen for wienerbrød er:
500 g. mel
1 tsk. salt
60 g. sukker
25 g gær
2 – 2 ½ dl mælk
1 æg
300 g margarine (ikke smør)
Bages 10-15 minutter (afhængig af størrelse og form) på 250 C.
Remonce ingredienser:
100 gr sukker
100 gr rigtigt smør
100 gr revet marcipan
Vigtigt: Hold dejen kold så den ikke hæver inden den kommer i ovnen!
Sådan gør du:
Bland alle ingredienser sammen til en dej, men undlad margarinen. Pak dejen ind i en plastik pose og lad dejen hvile en time i køleskab.
Det er vigtigt at dejen holdes kold indtil bagning, for ellers vil den begynde at hæve inden den kommer i ovnen, og det skal den ikke. Så hvis din dej begynder at blive lunet op, sæt den på køl ca 10 minutter inden du fortsætter.
Dejen rulles ud og margarinen skæres i skiver så den dækker 2/3 af den udrullede dej:
Nu skal dejen foldes, først den del af dejen der ikke har margarine på:
Dernæst foldes den anden side indover, du har nu 3 lag dej i din grunddej:
Og så rulles den ud igen. Hvis dejen er blevet lun, så kan du sætte den i køleskab 10 minutter mellem udrulningerne. Det er vigtigt den bliver ved med at være kold!
Rul den ud igen:
Fold igen, på samme måde som før, det giver dig nu 9 lag dej
Rul ud igen og gentag foldninger og udrulning, du har nu 27 lag dej i din grunddej.
Du kan se på din dej hvor mange lag den har:
Sæt dejen på køl mens du laver remonce.
Du skal bruge
100 gr sukker
100 gr rigtigt smør
100 gr revet marcipan
Ælt det sammen med hænderne, varmen fra dine hænderne gør det nemt at blande disse ting. Stil til side indtil du skal bruge remoncen.
Tag dejen ud af køleskabet, rul den ud på bagepapir og del den i stænger og placer en stribe remonce på dejen:
Rul kanterne ind og luk enderne:
Pensel med æg, drys med perlesukker, hasselnøddeflager eller hakkede mandler
Bag i 10-12 minutter ved 250 grader i en forvarmet ovn, sæt stængerne på køl hvis din ovn ikke er klar når stængerne er klar.
Margarine i wienerbrød er en følge af industrialiseringen af madproduktionen siden 1940erne. Den oprindelige opskrift på dansk wienerbrød er med smør, og uanset hvad så smager smør 1000 gange bedre end bagværk med margarine. Har du først smagt rigtigt smørbagt wienerbrød er der ingen vej tilbage, det er lidt ligesom forskellen mellem rigtig kaffe og Rich’s kaffeerstatning.
Uhm den opskrift lyder lækker, skal helt sikkert snart prøves :-)
Som udlært bager er jeg nødt til at kommentere lidt her 😉
Når wienerbrødet er lavet færdigt og er klar til ovnen bør det hæve før det bages. Lad det stå lunt en times tid så gæren kan komme i gang med at arbejde. Det giver altså et neget bedre resultat, når nu der er lagt et så stort arbejde i at lave det.
Tak for tippet Gitte, det vil jeg prøve næste gang!
Hej Gitte. Nu er du professionel indenfor dette fag. Kan jeg godt lave dejen færdig og fryse det hele ned, indtil jeg skal bruge det? Håber du kan svarer mig på mit spørgsmål med venlig hilsen maisonchristina@gmail.com
Det kan du sagtens, jeg har gjort det tit. Og det imponerer gæsterne når huset dufter af nybagt wienerbrød når de kommer, for det dufter altså himmelsk!