Hindbærmousse (bærmousse)

Mousse er ikke svært at lave. Man kan lave det på flere måder, og her er 3 måder. En med husblas og en uden. Og så den virkeligt lette der aldrig fejler, men er lidt dyr.
Har du ikke prøvet at arbejde med husblas, så skal du vide at det er ikke så svært.
Laver du en neutral mousse, kan du tilsætte lige den smag du ønsker, om det er bær, frugt, smeltet chokolade (fx Toblerone) eller lige hvad du har lyst til.

Den virkeligt lette

Personligt er jeg vild med kagebutikkens hindbærmousse, ikke mindst fordi hindbær er noget jeg er lidt nervøs ved på grund af de bakterier der kan gøre dig syg. Det undgår du med den virkeligt lette metode her.
Først pisker du en halv liter fløde til flødeskum. Så laver  du 2,5 dl frugtsaft (vand kan også bruges), heri opløser du de 250 gr mousse pulver og så blander du de to ting sammen. Moussen er klar med det samme og den smager altså godt.
Den fåes i rigtig mange smagsvarianter, og du kan også købe forskellige aroma pastaer (fx hindbær), som kan bruges til mange andre ting, fx til smørcreme på cupcakes.

Den med husblas

ca 150 g hindbær eller andre bær
1 -2 spsk sukker
Evt. korn fra en halv vanillestang
2 blade husblas
1/4 piskefløde
 OBS: Dine bær skal være kolde inden de vendes i fløden!
Hindbærrene puttes i en gryde og gives et opkog sammen med sukkeret, for at fjerne bakterier. Dette gælder både frosne og friske bær. Mos bærrene i gryden.
Husblas kommes i rigeligt vand i ca 10 minutter, tages op og vrides og smeltes ca 10 sekunder i mikroovnen. Rør den smeltede husblas i hindbærrene.
Fløden piskes stiv og vendes i hindbærrene. Stil moussen på køl til den er stiv nok til brug. Må gerne laves dagen i forvejen.
Herunder en blåbær/hindbær mousse. Bærrene er efter opkog blendet, da blåbær ikke sådan kan moses:IMGP0305
Den uden husblas

250 g dybfrosne hindbær
1-2 spsk sukker
Evt. korn fra en halv vanillestang
2 dl Youghurt naturel
½ liter piskefløde

De optøede bær gives et opkog i en gryde og moses med sukker og vanille, og blandes derefter sammen med yoghurten. Lad det køle helt af inden du fortsætter.
Pisk fløden meget stiv og bland hindbærren i. Stilles på køl til moussen er stiv nok. Kan også laves dagen i forvejen

32 responses to “Hindbærmousse (bærmousse)

  1. Kan denne opskrift bruges uden hindbær, så det bare er en vanilje mousse eller har i en anden opskrift på en?

    • Uden bær vil det jo egentlig bare være en flødeskum med vanilje og husblas. Jeg må tilstå jeg har ikke prøvet det, men jeg kan ikke se hvorfor det ikke skulle kunne lade sig gøre. Når jeg skal bruge en mousse der smager af vanilje, laver jeg en hvid chokolade creme og tilsætter vanilje til den. Det er min favorit, og den kan også bruges til desserter. Fløden piskes bare til en passende konsistens til det den skal anvendes til.

      Opskrift på hvid toblerone creme (du kan bruge anden hvid chokolade end toblerone) finder du her:
      https://simplycupncakes.wordpress.com/2011/12/14/devils-food-cake/

  2. Hvor mange personer vil den med husblas svare til? Jeg skal lage en lagkage med to lag af hindbær mousse og e enkelt lag a med hvid chokolade mousse. Men jeg er lidt i tvivl om hvor meget sådan en potion som du har beskrevet svare til..
    Hilsen Stephanie :)

  3. Hejsa – det lyder som nogle gode opskrifter!
    Kan man godt tilføje jordbær i stedet for hindbær i moussen uden husblas? Skal der et andet antal gram bær i eller er det bare det samme?
    Og hvor mange lag række moussen cirka til?
    Mvh. Rikke

    • Du kan bruge alle slags bær. Smag dig frem til hvornår der er nok i, det er bedre end at jeg gætter på hvor meget der skal til. Mængden er i hvert fald nok til en 23-25 cm kage med 2 lag fyld, men igen så er det jo forskelligt hvor meget fyld man bruger.

  4. Okay super! Mange tak!
    Skal nemlig bruge fyldet med jordbær til en kage til min mors fødselsdag her i ferien:)
    Så mange tak!

  5. hvad gør du efter du har lavet hindbær moussen, tilsætter du den så oven på chokolade kagen og i køleskabet eller skal den bare serveres med det samme

    • Nej jeg sætter den på køl når den er færdig, inden servering. Du kan godt servere den lige efter hvis din mousse har sat sig nok, men jeg laver altid kage lidt i forvejen og ikke lige før den serveres.

  6. Ville bare lige gøre opmærksom på at du har glemt at tilføje hvornår sukkeret skal puttes i i opskriften med husblas. Man kan derfor komme ud for at stå med en meget syrlig mousse uden noget sødme hvis at man ikke kigger ingredienserne igennem inden man sætter den på køl. :)

  7. Når jeg nu er kommet til at blande fløde og bær, mens bærene stadig var lune og hele massen dermed er blevet ret flydende igen. Kan jeg så piske den op igen efter den er kølet? Og vil den mon stadig være stiv nok til at lægge i en lagkage?

    • Det tror jeg desværre ikke du kan, men prøv da at køle den af og pisk den op. Du kommer nok ikke uden om at starte forfra, desværre.

  8. Min mand er vegetar, så jeg kan jo ikke give ham noget med husblas i. Hvor vidunderligt at finde en opskrift på noget tilsvarende som ikke involverer husblas! Det er lykkedes mig at finde før nu, så TUSIND TAK! Det skal helt sikkert prøves af, tilpasses og varieres efter behov.

      • Det var da godt at høre, håber du får glæde af opskriften uden husblas.
        I stedet for husblas kan du bruge noget der hedder Agar agar. Det er et stivelsespulver der er lavet af tang, og det kan helt erstatte husblas.
        Bare skriv Agar agar i google, så kommer der en masse helsebutikker frem der sælger det. Jeg har aldrig selv prøvet det, men det burde jeg ;)

      • Min far har forsøgt sig med agar agar en gang. Han betalte en mindre formue for det og kunne ikke få det til at lykkedes, så selv om jeg godt har overvejet det har jeg ikke rigtigt turdet.

      • Det er dyrere end husblas, det er rigtigt, men så dyrt synes jeg ikke det er. 45 kr for en bøtte. Der er måske kommet bedre opskrifter med det, de fleste muslimer bruger det jo, og jeg ved der er mange grupper på f.eks. facebook hvor man kan finde opskrifter og hjælp.
        Jeg ville ikke være så nervøs for at prøve det af. Som vegetarkok kan du få meget glæde af det i alle opskrifter der bruger husblas. Men man skal jo lige lære at styre det ;)

      • Nu er min far så nok også en som (af forskellige årsager) giver op lidt hurtigt når det ikke virker. Jeg må lige researche lidt mere i det. Jeg ved heller ikke hvor han havde købt det. Det er slet ikke sikkert det var det billigste sted i verden, men det er nok en syv-otte år siden nu, så det kan sagtens være faldet i pris i mellemtiden.

      • Jeg tror der er sket rigtigt meget i løbet af den tid. Jeg vil lige se om ikke jeg kan få tid til at eksperimentere lidt med det, og lave en opskrift på fx mousse ;)

  9. Spørgsmål til opskriften uden husblas:
    Skiller moussen ikke lidt ad, når de varme hindbær skal blandes med yoghurten inden det skal afkøles? Nogen erfaringer med denne opskrift? :-)

    • Jeg har ikke selv de store erfaringer med youghurt opskriften. Jeg laver altid min mousse med husblas. Men køl bærrene ned til rumtemperatur eller mindre, inden du blander det i. Så går det nok.

  10. Hejsa, sikkert en dejlig opskrift.
    Jeg har et spørgsmål.
    Jeg vil gerne have hindbær mousse med husblas toppen af min kage, ligesom din billede du har sat ind. ;-)
    Når hindbærblanding med fløde er færdig, skal det direkte oven på kagebund med bagering med det sammen og derefter i køleskabet dagen før?

    • Jeg sætter det altid på køl indtil moussen har “sat sig”. Derefter kommer den på kagen der er pakket ind i en kagering, og så på køl igen. Moussen skal have en vis fasthed for at du kan bygge den op ovenpå kagen, eller for at den har bæreevne nok til at blive brugt inde i en kage.

  11. Hvornår skal jeg putte min smeltede husblas i ? og i hvad?
    Vil det ikke klumpe hvis det kommer i de kolde bær?

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s