Sådan laver du babysko i fondant

sko5

Template til babysko

Template til babysko

Jeg skal lave en dåbskage om en uges tid (kagen kan du se her), og til den skal der være et par baby Converse sko. Så jeg har besluttet at lave en tutorial ud af det. Det er nemlig ikke så svært at lave.

Kopiering ikke tilladt!

Først og fremmest har du brug for en skabelon. Den printer du og klipper ud. Den kan du downloade her, ved at klikke på billedet herunder. Det passer til et A4 ark:

Da du jo skal lave 2 sko, skal du bruge 2 af alt, men du behøver kun at printe skabelonen 1 gang. Klæb evt delene op på tyndt karton, så er det lidt lettere at skære efter, og du kan bedre gemme og genbruge den. Skoene måler ca 7 cm fra hæl til tå.

Værktøjet du skal bruge ser du her:

1

En skarp kniv
Pensel til limning
Et takket hjul til at lave syninger med
Evt et værktøj til at lave lange kanter med, ellers brug skabelonen til de lange strips
En tyl med en diameter på 3-4 milimeter til at lave snørehuller med
Et tyndt stykke skumgummi skoene kan stå og tørre på
En duster med flormelis
En rullepind som jeg har glemt at få med på billedet
Farvet fondant og hvidt fondant

Skumgummiet er lidt vigtigt, for det gør at der kommer luft under skoen mens den tørrer. Du kan sagtens bruge en engangs vaskeklud til det.

Ælt fondanten rigtig godt igennem så den er blød og god at arbejde med. Jeg har brugt Satin Ice fondant (fordi alt andet klasker sammen i mit køleskab) og jeg har tilsat en del petal powder, der gør at det tørrer hurtigere og hårdere op.

Skær først de lyserøde/lyseblå dele ud. De skal være 2-3 milimeter tykke, og sålerne må gerne være lidt tykkere (3-5 mm)
Læg halvdelen af de lyserøde/lyseblå dele i en plastpose så de ikke tørrer ud, mens du laver den første sko.

2

Lav syningerne med det takkede hjul, og hvis du ikke har sådan et værktøj så har du måske et i et sysæt, eller du kan bruge en tandstikker. Sidstnævnte bliver nu ikke helt så godt.

Stik snørehullerne ud med tyllen, vær obs på at de kommer til at sidde nogenlunde ens på begge sider.

3

Lav en lille kugle af fondant og gør den lidt aflang. Den lægges på sålen der hvor tæerne normalt ville være i en sko, og den skal være med til at give skoen formen.

4

Fold “overlæderet” let sammen og lim det fast på sålen. Bemærk der skal være lidt plads fra sålens kant og ind til overlæderet (klik på billedet for at se det bedre). Nu ligner skoen en lille slippers.

5

Læg lim på hele kanten af sålen og fold siderne af skoen sammen og placer den så den flugter med kanten af sålen. Du kan bruge penselskaftet til at skubbe indefra og ud.

6

Mens fondanten er blød sættes snøren i. For når den først er tør, er det ikke sikkert du kan komme igennem hullerne, da overlæderet inde i skoen kan sidde i vejen. Men det skal gøres med forsigtig hånd, så du ikke river snørehullerne i stykker.
Jeg har brugt et silkebånd på 7 mm, 5 mm havde nok passet bedre men det har jeg ikke. Jeg har købt mine bånd i Søstrene Grene som har rigtig mange farver at vælge imellem.

7

Du kan bruge en pincet til at trække snøren gennem hullerne, men jeg har brugt en blomstertråd og af den har jeg lavet en slags nål.

8 9

Brug et rimeligt langt bånd, det gør det lettere at binde sløjfen til sidst.

10

Hvis nødvendigt sæt forsigtigt et stykke papir eller lignende ned i skoen for at holde pløsen oppe. Pløsen er flappen der sidder under snøren, hvis du ikke kendte det ord. Sæt skoen på skumgummiet, for nu skal du lave den hvide fondant.

11

Som med den anden fondant æltes den hvide godt igennem, og tilsættes petal powder så den tørrer lidt hurtigere. Den hvide skosnude kan du enten skære ud med skabelonen, eller som jeg, bruge en cirkel cutter. Lim lidt af den hvide fondant og læg den limede del over skoen, så den støder op til kanten af den lyserøde side, men ikke overlapper. Tryk ned langs kanten af skosnude og skær det overskydende fondant af.

12

Hvis snøre enderne generer dig, så stop dem forsigtigt ned i skoen. Når den hvide skosnude sidder pænt og er skåret til, så sæt skoen tilbage på skumgummiet.

13

Nu skal du lave hvide skosåler. De må gerne være 1-1½ mm tykke. Skær dem ud med skabelonen og lav evt et mønster i dem. Jeg har sådant et smart værktøj til at cutte tynde strips med, jeg kan ikke huske hvad det hedder. Men hvis du ikke har sådan et, kan du lave mønstret med en kniv. Forsigtigt.
14

Lim hele den hvide sål på den side hvor du ikke lavede mønster i, og sæt dem på skoen. Skær evt til hvis der er noget der stikker ud, kanten af den hvide så skal flugte med den lyserøde sål. Så den skal altså hverken være mindre eller større end den lyserøde. Det er ret vigtigt, så hvis størrelsen på din hvide sål ikke matcher, så lav den om. Du kan lægge den hvide sål på skoen og tjekke størrelsen inden du smører lim på.

15

Den hvide kant på skoen har jeg lavet med mit kantværktøj, du kan også skære efter skabelonen. Lav den lidt længere end skabelonen, så du er sikker på at den er lang nok.
Jeg har lavet mønstret med det samme værktøj jeg brugte på sålen.
Lim bagsiden af den hvide kant og sæt den på skoen mens skoen står på bordet. Så er du sikker på at den flugter med sålens underside. Samlingen skal helst være bagpå skoen.

Skær den hvide stop ud efter skabelonen, evt lidt længere for en sikkerheds skyld. Lav syninger langs med kanten og lim den på skoen startende nedefra og op. Der skal ikke lim på den åbne del af stroppen. Lim indersiden af stroppen godt på.
16

Som pynt kan du lave en cirkel med en stjerne i, ligesom på en Converse sko. Jeg har brugt en tylle med en åbning på 1,4 cm, og hvis du har metal tyller, så husk du kan bruge begge ender til at udstikke cirkler med.

17

Den mindste stjerne jeg har er lidt for stor, så jeg har taget en mindre tylle end den jeg lavede cirklen med og snippet stjernespidserne af18

Ved at lægge stjernen på fingerspidsen har jeg penslet hele overfladen med vodka og derpå dyppet den i glimmer.
Lad delene tørre et kvarters tid inden du limer stjernen på cirklen. Lad dem tørre lidt igen og smør lim på bagsiden og sæt den på skoen. Nu skulle skoen gerne være så tør at den kan ligge på siden på skumgummiet mens stjernecirklen tørrer. Hvis skoen bare står op, risikerer du at cirklen glider af.
19

Når stjernerne sidder fast, kan du forsigtigt klemme sammen på snøresiderne og binde sløjferne og klippe enderne af. Evt vildfarent glimmer kan du fjerne med en tør og ren pensel dagen efter når alt er tørret.
Og så er du færdig! Lad skoene stå på skumgummiet et par dage så de tørrer ordentligt i bunden.

sko6

This slideshow requires JavaScript.

10 responses to “Sådan laver du babysko i fondant

 1. Fantastisk vejledning og sindssygt flot resultat! Du er simpelthen bare for dygtig :)
  Vil prøve at gøre dig kunsten efter, selvom jeg næsten ikke tør… ;)

  • Tak skal du have. Det er ikke så svært selvom forklaringen måske virker lidt lang. Skoene på billederne er mit andet par sko.
   Jeg vil da meget gerne se et billede af de sko du laver ;)

 2. Pingback: Dåbskage til lille pige | Blomsterkager·

 3. Hej
  Tak for en super god blog :-) Jeg er rigtig glad for din vejledning og jeg brugte den til et par sko jeg skulle lave til denne dåbskage: http://blomsterkager.dk/?p=216 Det eneste var at jeg simpelthen ikke kunne trække snørebåndene igennem hullerne mens fondanten var blød. Der skulle ingenting til så gik hullerne i stykker! Jeg ventede i stedet til fondanten var tør, men sikrede mig at pløsen ikke sad i vejen for hullerne mens fondanten tørrede, så var det meget nemmere :-) Men tusind tak for en rigtig god vejledning
  Mange hilsner Karen

  • Tak for de pæne ord, Karen. Det er nogle rigtigt flotte sko du har lavet. Jeg har netop ikke kastet mig ud i snørebånd af fondant, fordi det er svært. Måske hjælper det hvis man har sådan gun til at lave fondantstrimler med.
   Når de tørrer op, tror jeg også fondant er lidt mere skørt. De sko jeg har lavet her, skulle nemlig bruges til en dåbskage, hvor forældrene ville gemme skoene til datteren var blevet stor. Så jeg brugte (og bruger stadig) silkebånd.

 4. Hvad limer du med? Kan jeg bruge æggehvide, da jeg har fået ideen pludseligt og ikke har tid til at indkøbe “lim”

  • Jeg limer med vodka da det tørrer hurtigt. Så hvis du har lidt af det i huset, vil jeg anbefale dig at bruge det. Jeg ved ikke lige om æggehvider ville kunne holde det, men hvis det er det eneste du har og de skal laves lige nu, så prøv.

  • Tilføjelse (ved ikke lige hvorfor jeg glemte denne i første omgang): Du kan også lime med vand. Det er ligesom at lime med vodka, det tørrer bare ikke helt så hurtigt.

 5. Hej :-)

  Hvor lang tid i forvejen vil du mene, at jeg kan lave disse søde sko af fondant? og hvordan skal de opbevares?

  KH Maja

  • Du kan lave dem så længe i forvejen du vil, de er (i hvert fald i mine tilfælde) ikke beregnet til at spise, men snarere at gemme som minde. Og derfor laver jeg dem senest en uge før kagen, og lader dem tørre i et almindeligt rum ovenpå et par skumgummi vaskeklude. Skumgummiet gør at der også kommer luft til bunden af sålerne, ellers er de for længe om at tørre.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s