Hvor meget fondant skal jeg bruge?

fondant

Det er godt at vide på forhånd hvor meget fondant man cirka skal bruge. Dels kan du sørge for at du har nok, og hvis du skal indfarve en hvid fondant i en særlig nuance, er det ærgerligt at lave alt for meget.
Så her følger et skema jeg har lavet over vejledende mængder, der skal bruges til forskellige kager.

Det er kun vejledende. Den endelige mængde er bestemt af kagens størrelse og tykkelsen du ruller ud i. Jeg vil derfor anbefale dig at have 100 gram ekstra, så du har nok.
Klik på billedet herunder, så du kan se det i fuld størrelse:

hvormegetfondantskaljegbrug
Når du skal rulle din fondant ud, så skal du først måle din kage, så du ved hvilke mål din fondant skal have for at kunne dække kagen. Det gør du ved at måle siderne + toppen og lægge tallene sammen.

maalkagen

For en rund kage måler du altså sidehøjde + diameter + sidehøjde = målene på den fondant du skal rulle ud.

For firkantede kager gælder det samme.

For rektangulære kager måler du (A) sidehøjde + længde + sidehøjde = målene på den  ene side af din fondant.
Dertil skal du måle (B) sidehøjde + bredde + sidehøjde = målene på den anden side af din fondant.
De to tal angiver så målene i alt; AxB

Den udrullede fondant skal være lidt større end dine mål, læg et par centimeter til men ikke mere, for den kan også blive for stor, og så risikerer du at vægten af den overskydende fondant trækker huller i den fondant der ligger på kagen.

Læs evt også;
Hvilken fondant skal jeg vælge?
Hvor meget kage skal jeg bage?
Farveskemaer til indfarvning af fondant
Opskrift på hjemmelavet fondant

2 responses to “Hvor meget fondant skal jeg bruge?

 1. Hey
  Lækker lækker side du har!!
  Lige et kvikt spørgsmål.. Jeg skal bage kage til ca 45 personer og påtænker at bruge din franske vaniljekage med tiramisu creme. Jeg bager en “bund” på 35×35 cm, som så skal have en etage mere betående af en rund kage m Ø = 20 cm. Er det nok?
  Hvor mange gange af din fondant opskrift skal jeg mon lave?? Jeg skal jo bruge en pokkers masse fondant. Grund farven er orange også med sorte striber på ala tigerdyr.
  Hvor mange gange tror du jeg skal lave af din franske vaniljekage creme osv??

  Vh
  SImone

  • Uha, det er altid lidt svært at beregne hvor meget man skal lave, men jeg skal gøre mit bedste.
   Med en kvadratisk kage på 35×35 cm og en rund kage på 20 cm, burde du have kage til 50 (måske helt op til 60) personer. Se mit skema her over portioner;
   https://simplycupncakes.wordpress.com/2012/08/11/hvor-meget-kage-skal-jeg-bage/

   Portionsguiden skal selvfølgelig tages med et gran salt, for der er jo forskel på hvor meget en kage fylder i maven og en masse andre ting der spiller ind. Den franske vaniljekage (godt valg i øvrigt) er som en sandkage, og dvs den mætter mere end en lagkagebund ville gøre. Så du har rigeligt i de to kager. Jeg vil skyde på at du vil have lidt i overskud, men hellere for meget end for lidt. Det er jo lidt ærgerligt, hvis ikke alle gæster får et stykke kage ;)

   Med hensyn til hvor meget du skal bage af vaniljekagen, så er den i min opskrift enten 20 eller 22 cm. Og det vil sige der er ca 10 portioner i sådan en. Du skal derfor lave opskriften 4 gange. Muligvis 5 gange, men de 4 burde i hvert fald dække den nederste af kagerne.

   Jeg går ud fra at du mener opskriften på hjemmelavet fondant når du spørger på den måde?
   Ifølge tabellen skal du bruge ca 3,2 kg fondant i alt. Læg lidt ekstra til så du er sikker på at du har nok, og lav 3,5 kilo.
   Jeg ved faktisk ikke hvad en enkelt portion af fondanten vejer, men jeg ved at der er nok til en kage på 22 cm. Mit gæt er derfor at du lave 5-6 portioner af fondanten for at have nok.
   Når du laver fondanten kan du godt doble opskriften så du laver fondanten ad 3 gange, men større portioner vil jeg ikke anbefale dig at lave, for det bliver lidt uhåndterbart, medmindre du er godt øvet i hjemmelavet fondant.

   Fondanten kan du snildt lave i forvejen og opbevare i en tæt plasticpose (ikke på køl!!). Og når du så skal lægge fondanten på, skal du ælte den godt igennem først, og her kan den godt være lidt hård hvis den er lavet i forvejen, men du kan putte fondanten i mikroovnen og varme den lidt op, så den bliver blød at arbejde med igen.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s