I et stykke tid har Piskeriset og jeg battlet lidt frem og tilbage om, hvem af os der skulle lave de berømte Kartoffelkager og som det fremgår “vandt” jeg ;)..
Der skal sættes lidt tid af til, at lave kagerne da der er en del der skal afkøles.. Dog er det ventetiden værd da de smager pragtfuldt.. Der bliver ca 8 stks ud af denne opskrift..
Start med, at lave vanilje cremen da den mindst skal stå 2 timer i køleskabet og gerne til dagen efter..
Vanilje creme:
5 dl mælk
1 vaniljestang
70 g sukker/rørsukker
40 g maizena
6 æggeblommer – gerne pasteuriseret
Kog 4 dl mælk i en lille gryde.
Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud – blandes med lidt sukker for, at skille kornene ad.. Pisk vaniljesukker, maizena og den resterende mælk (1dl).. Piskes godt, tilsæt æggeblommerne og pisk igen.. Når mælken koger kommes vaniljeblandingen direkte op i gryden.. Dette piskes godt indtil cremen tykner.. Hæld straks cremen op i en skål, læg et stykke husholdningsfilm ned på cremen, så dannes der ikke skind.. Afkøles i køleskabet min. 2 timer og gerne til dagen efter..
Vaniljebunde:
½ vaniljestang
65 g sukker/rørsukker
100 g æggeblommer
100 g hvedemel
1 tsk bagepulver
200 g æggehvider
Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud.. Kornene blandes med lidt sukker for, at skille kornene ad.. Pisk vaniljen sammen med resten af sukkeret og æggeblommerne til en tyk æggesnaps.. Bland mel og bagepulver og sigt det ned i “snapsen”.. Vendes forsigtigt.. Pisk æggehviderne stive, men ikke knoldet og vend det forsigtigt i dejen.. Stop når dejen er ensartet.. Fordel dejen på en bradepande beklædt med bagepapir.. Stop gerne et par cm fra kanterne da dejen flyder lidt ud under bagning.
Bages ved 190 gr i ca 7-8 min eller til dejen er let gylden..
Afkøles helt før udstikkes.. Udstik 16 som runde bunde med en 7 cm udstikker..
Efter endt afkøling af både creme og kage, bygges “kartoflen” op
Overtræksmarcipan:
300 g ren rå marcipan
150 g flormelis
35 g glykose sirup
Til opbygning:
3/4 l piskefløde
250 g kakao til at trille kagerne i
Opbygning:
Pisk den kolde creme igennem og kom den op i en engangs sprøjtepose uden tyl og klip et lille hul.. Sprøjt cremen ud op halvdelen af bundene (8 stks) i en mængde som et stort æg.. Læg de andre bunde ovenpå og pres dem let fast til cremen..
Pisk fløden til en let skum og kom den op i en engangs sprøjtepose med en stor glat tyl (str 18).. Sprøjt flødeskummet ud i store “kugler” ovenpå de sammenlagte bunde
Udrul overtræks marcipanen ud i store cirkler på 15-16 cm i diameter.. Læg en cirkel marcipan forsigtigt over flødeskums “kuglen” og fold den fint i flæser til bunden..
Skær kanterne af for overskydende marcipan og gentag med resten af kagerne..
Stil kagerne i køleskabet en times tid inden de trilles forsigtigt i kakao..
Velbekommen