Battenberg kage

battenbergkage1

Så bliver det vist ikke mere vintage! 129 år på bagen, og englænderne elsker denne kage, som hører til på et traditionelt engelsk tebord. Det er en kvadratisk mandelkage med kvadratiske tern, og overtrækket er enten af marcipan (oprindeligt), fondant, eller 50/50 marcipan/fondant.

Der findes flere varianter af kagen i vore moderne dage, men den du finder her er helt traditionel. Til sidst i denne blog vil jeg skrive lidt om de varianter af kagen jeg er stødt på.

Men først lidt historie! Du troede da ikke for alvor at du slap for dette, vel?
Den officielle version – selvom det er svært at finde dokumentation for den – er, at da Prinsesse Victoria af Hesse-Darmstadt giftede sig med Prins Louis af Battenberg i 1884, blev det besluttet at der skulle udvikles en hyldestkage til parret og begivenheden.
Her er det lykkelige par ;)
battenberg_par
Dengang var engelsk kagekunst ikke så avanceret, og man skelede misundeligt til tysk konditorkunst som indeholdt masser af marcipan, farver, former, smagsvarianter og meget mere. Kagen skulle jo helst være imponerende og ikke stå tilbage for tysk konditori, når nu prinsen var tysk.
Kagen er derfor inspireret af tysk rokoko stil som kendetegnes ved guld (marcipan overtrækket som oprindeligt er gult) og pastel farver (den gule og lyserøde kagebund).
Et rygte siger at kagens 4 felter henviser til de 4 prinser af Battenberg; Louis, Alexander, Franz-Joseph og Henry, og dermed giver det god mening at den oprindeligt har 4 felter.
De tidligste opskrifter man kan finde, skriver dog at kagen består af 9 felter. Men da den tidligste opskrift er publiceret 15 år efter brylluppet, så er der lidt usikkerhed omkring dette. Og om hvorvidt der oprindeligt var 4 eller 9 felter.

Traditionel Battenberg kage:
175 g smør
175 g sukker
140 g mel
1 tsk bagepulver
3 mellemstore æg
50 g fint blendede mandler uden skal
1/2 tsk vanilje ekstrakt (jeg bruger altid det dobbelte!)
1/4 tsk mandel essens
Abrikos marmelade
rød eller pink frugtfarve eller pastafarve

Kopiering ikke tilladt!

Obs: Jeg har ikke sat mængdeangivelse ved farven, for den er jo forskellig alt efter hvad du bruger. Uanset så skal dejen være lys lyserød, så vær forsigtig når du indfarver dejen. den får hurtigt for meget farve.
Du kan evt tilsætte en anelse gul farve til den den gule dej, men det burde ikke være nødvendigt.

Opvarm ovnen til 180 grader (160 v. varmluft).
Som form kan du enten bruge en almindelig brød form og bage hver dej for sig, eller du kan lave en skillevæg i en anden form:
battenberg1

Ingredienserne (minus farven) røres sammen med røremaskine til du har en glat og ensartet dej. Del dejen i 2 lige store dele (ca. 350 g pr portion), og indfarv den ene til en lys lyserød.
Hæld i formen og bag i 25-30 minutter eller til en tandstik kommer ren ud.
Lad kagen stå i formen i 10 minutter inden du vender den ud på en rist. Pas på de ikke knækker, for du har brug for en hel kage senere.

Når kagerne er kølet af, skærer du dem ud i kvadratiske stænger der er lige store. (Kagen bør pakkes ind i film, hvis du venter med at gå videre, for de tørrer hurtigt ud når først de er kølet af.)

battenberg4

Abrikos marmelade smeltes til det er flydende  mikro ovn (ca 30 sek) og sies, så du kun har den smeltede gelé. Den bruges til at pensle kagen med og lime delene sammen.

battenberg5
Læg stængerne sammen så de danner de 4 tern og pensl så alle de sider der vender mod hinanden med et godt lag abrikos gelé.
Herefter kan du evt pakke de 4 stænger ind i stram madfilm og lade dem hvile en halv times tid, så sidder de godt sammen når du skal overtrække kagen.

Rul marcipanen/fondanten ud så det er stort nok til at dække kagen. Ikke for tyndt, da kagen ellers vil kunne ses under overtrækket.
Pensl fondanten med abrikos geléen over det hele og læg kagen i midten:

battenberg5b

Fold fondanten op over kagen.

battenberg6

Abrikos geléen vil lime kanterne sammen. Enderne skal bare lige overlappe, alt overskydende skæres af, så bunden af kagen bliver plan at stå på. Overtrækket skal selvfølgelig sidde stramt til kagen, men uden at trække det i stykker.

Vend forsigtigt kagen så den står på samlingen du lige lavede. Fold gavlstykkerne ned og skær af ved underkanten af kagen. De fire hjørner klemmer du sammen, så du har 4 snipper som på billedet herunder (abrikosen limer snipperne sammen). Tag en stor saks og klip lodret ned i snippen langs med kagens hjørne, i et eneste klip. Det lukker/forsegler hjørnerne og giver en fin kant.

battenberg7

Brug en fondant smoother og glat overtrækket så kagen bliver pæn og ensartet.

Diamant mønstret på toppen laves med enten et værktøj eller en kniv. Pas på du ikke kommer så dybt at du laver hul i overtrækket.

battenberg8

Pynt evt med sukkerkugler eller andet på toppen af kagen:

battenberg9

Og resultatet, så mangler jeg bare en kop kaffe og måske en lille sherry ;)

battenberg_a

Varianter:

Det kan jo ikke undgås at en kage der har så mange år på bagen har nogle varianter. Så hvis du vil lave en anden version, så er her nogle tips.

Lim: Jeg har set andre bruge cream cheese frosting eller icing (??) til at lime kagen sammen med. Abrikos marmelade er det originale, men du kan selvfølgelig bruge andre marmelader.

Farver: Du kan bruge alle slags farver i kagen, dog synes jeg pastel farver er flottest. Fx lys lyserød og pastel grøn. Eller brune tern. Eller kaffe/valnød. Men der er i virkeligheden ingen begrænsninger.

Felter: Du kan lave så mange felter du vil, i princippet ender du jo bare med en skakternet kage. Fra tidlige publikationer er set billeder af Battenberg kager med op til 25 tern (5 tern i hvert lag.)! Dog bør man prøve at bevare det kvadratiske udseende.

Smagstilsætninger: Du kan tilsætte de to deje forskellige smagsstoffer. Fx rosenvand til den lyserøde og citron til den gule. Eller lys brun med kaffesmag og mørk brun med chokoladesmag. Eller grøn pistacie.

Dej: I princippet kan du bruge en hvilken som helst kagedej til at bygge en Battenberg kage med. Den oprindelige er dog som beskrevet ovenfor og smager af mandler.

Overtræk: Udover den originale marcipan overtræk, kan du bruge fondant eller halvt marcipan og halvt fondant. Eller prøv med ganache

Mulighederne er uendelige!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s