Svenske peberkager

peberkage_kop
Nu da julen nærmer sig med hastige skridt, er det vist på tide med lidt juleinspiration her på bloggen. Denne opskrift er svensk. Pepparkakor hedder de i Sverige. Fantastisk krydret smag, vidunderlig duft, det er næsten uundgåeligt at julestemningen banker på når disse bages. Ja, jeg vil næsten påstå at dine naboer også vil blive påvirket af duften, så stor er den.Opskrift:

Ca 300 stk.

300 g smør
2,5 dl sukker
2,5 dl farin
1 dl lys sirup
1 spiseske stødt ingefær
2 spiseske stødt kanel
1 spiseske stødt nellike
2 tsk kardemomme
1 spiseske bikarbonat/natron
2 dl vand
900 gr hvedemel

TIP: Du kan sagtens tilsætte lidt hakkede mandler til dejen.

Vej smør op i god tid, og lad det stå så det bliver blødt.

Tilsæt sukker og sirup til smørret og ælt det til en glat pasta med en håndmixer eller røremaskine med dejkrog. Derefter tilsættes ingefær, kanel, nelliker, kardemomme og bikarbonat. Æltes indtil dejen er glat.

Tilsæt vandet. Derefter tilsættes mel lidt ad gangen og arbejdes ind i dejen. Ælt dejen glat på bordet med hænderne.
Pak dejen ind i film og/eller plast, og læg den i køleskab i mindst 1 døgn inden bagning.

Tag lidt af dejen ud og rul den tyndt ud på bordet, hvorefter du udstikker kagerne. Brug en tynd paletkniv el. lign til at flytte kagerne over på en bageplade. Det siges at peberkager bliver bedre, hvis du bager dem direkte på kolde smurte plader, men du kan sagtens bruge lidt bagepapir.

Skal dine kager have et hul til ophængning, eller et lille indhak så de kan hænge på en kop, så lav det inden de bages.
Du kan bruge en tyl eller lign til hullet, og indhakket skæres med en skarp kniv.

Bages i ca 5 minutter ved 200-225 grader midt i ovnen.
OBS: Hvis dine kager bliver for mørke i bunden, så sæt en tom bageplade under pladen med småkagerne i ovnen.

Løft forsigtigt kagerne af pladerne og lad dem afkøle på en plan flade. Pas på de går nemt i stykker. Bruger du bagepapir kan du evt løfte hele papiret forsigtigt af.

TIP: Hvis du vil udstikke meget tynde kager, kan det anbefales at rulle ud og udstikke direkte på bagepapiret, fjerne den overskydende dej, og flytte bagepapiret over på en bageplade. Teflon bagepapir er rigtigt godt til dette, for det påvirkes ikke af fugten i dejen.

Pynt evt med Royal Icing/knækglasur eller lav et lille indhak i kagerne inden de bages, så de kan hænge på en kop.
peberkager1

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s