Pebernødder

pebernodder

Absolut ingen jul uden de traditionelle pebernødder. Pebernødder er bedst når de er hjemmebagt, i stedet for de pebernødder man køber i diverse supermarkeder, som i øvrigt er lavet på brunkage dej.
Hvor gammel er pebernødden og hvor stammer den i grunden fra?
Pebernødden er egentlig en “udspringer” fra slut 1400 tallets Peberkager, som i dag er bedst kendt fra nutidens Brunkager, Honningkager og Pebernødder.. At pebre kagerne er ikke kun for, at komme peber i kagerne, men for at krydre de traditionelle julesmåkager som vi kender dem i dag.. Det var sjældent Peber blev brugt i middelalderen, da peber var en meget dyr og eksklusiv vare.. I dag betegner vi små beløb som Pebernødder eller dyre ting som en halv pebret vare, hvilket peber var dengang.
Mens peberkager var noget man bagte fra tid til anden, var pebernødderne kun noget man bagte til jul..
Det er endnu usikkert, hvornår pebernødden kom til Danmark, men i 1700 tallet var den danske kultur under stærk indflydelse af den tyske, og pebernøddernes navn stammer da også fra det nedertyske Pfeffernüssen..

Men ingen jul på bloggen uden Pebernødde opskriften!
Der bliver godt 100 – 150 styks ud af en opskrift..

125 gr smør
125 gr sukker
1 æg
1 tsk natron
½ tsk ingefær, stødt
3/4 tsk kardemomme, stødt
½ tsk kanel, stødt
1 knsp peber – hvid
275 gr hvedemel

Sukker og smør piskes sammen, derefter tilsættes ægget. Krydderier + natron blandes i melet og æltes sammen med sukkerblandingen. Dejen rulles nu ud i fingertykke pølser, som skæres i småstykker og trilles runde. Bages ved 200 grader C alm. ovn i 10-12 minutter.
Velbekomme!
pebernod

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s