Klejneringe, klejnekager, klejnehjerter…

klejne4

Klejner over det hele! Det er vist ikke nogen hemmelighed at Dejskraberen og jeg har bagt juleklassikere en masse, og for at det ikke skal være løgn, så har vi også byttet småkager med hinanden. Så lageret af julekager er ved at være godt fyldt op. Men der manglede lige nogle klejner!

Klejner behøver ikke altid at laves som de vredne klejner man ser i dag. I gammel tid havde klejner mange forskellige former. Så mine klejner skal laves som slags småkage, frem for de store klejner. Disse klejner smager himmelsk, de er sprøde udenpå og bløde indeni.

OBS:Det er faktisk ret nemt, men lad mig bringe en advarsel og ikke mindst en ansvarsfraskrivelse; Man kan komme slemt galt afsted når man friturekoger, så vær forsigtig og opmærksom på det du er i gang med.

Ingredienser (opskriften her er en lille portion da klejnerne også er små):
250 gram mel
1/4 tsk hjortetaksalt
½ tsk kardemomme
65 g smør
2 medium æg
2 spsk piskefløde
100 g sukker
fintrevet skal af 1 citron

500 g Palmin eller Svinefedt til kogning

Bland alle de tørre ting i en skål. Smelt smørret og tilsæt det sammen med æg og fløde. Ælt dejen med hænderne, til den ikke længere klistrer til dine hænder, eller til skålen. Pak dejen ind i film eller en plasticpose og læg den på køl i 24 timer.
Du kan godt nøjes med en hviletid på et par timer, men et døgn er bedst og giver den mest smidige dej med den bedste hæveevne.

Rul dejen ud til et par millimeters tykkelse. Brug mel på bordet og dejen, men pas på du ikke bruger for meget. Det giver tørre klejner.
Stik klejnerne ud, eller lav dem traditionelt som vredne klejner.
klejne1

Smelt fedtet langsomt i en gryde. Sæt et termometer i (Søstrene Grene til 29kr!!). Når fedtet er smeltet må det helst ikke fylde mere end halvdelen af gryden. Når temperaturen når 180 grader er det klart. Kommer temperaturen over 180, så skru lidt ned så temperaturen falder.
klejne2
Læg klejnerne forsigtigt i den varme gryde med en hulske, og put ikke for mange i. 3-5 stk ad gangen er rigeligt. Vend dem så de får farve på begge sider, og tag dem op og læg dem på fedtsugende papir når de er færdige. Hold øje, for det går hurtigt!

OBS: Hvis klejnerne bliver liggende på bunden af din gryde, så er din olie/fedt ikke varm nok!

Når de er kolde skal de opbevares i en lufttæt dåse. Holdbarheden er ca. 1 uge og de kan sagtens fryses.
klejne3

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s