Piskerisets blog

Kage tips og spar penge!

Når man først er gået igang med at lave fondant og kager og blomster, bliver man hurtigt bidt af det. Og det er dyrt! Der er en masse værktøj man har brug for, og de koster simpelthen spidsen af en jetjager. Men nogen af tingene kan man godt spare lidt penge på, og her på Mims side vil der løbende komme gode tips.

Skal du købe nogen ting, vil jeg anbefale dig at kigge på engelske sider på nettet. Tingene er ofte meget billigere, udvalget større og af og til er portoen endda billigere end hvis du bestiller fra en dansk internet side. Tjek højremenuen, hvor der er links til sider.
Tip: Søstrene Grene har en del brugbare ting, og de bør besøges jævnligt ;)

Har du nogen gode sparetips, så skriv gerne en kommentar!

Bagespray
Wilton har lavet en fedtspray der koster 65-70 kr. Jeg bruger meget bagespray, ikke så meget til at smøre bageforme men til at smøre bord og hænder når jeg laver fondant. Og der skal bruges rigeligt.
Ama har lavet en bagespray, der koster omkring 35 kroner, det er alligevel kun omkring halvdelen af den anden. Du kan få den i mange dagligvarebutikker, fx SuperBest, men du kan også købe den ved Mette Blomsterberg: http://blomsterbergs.dk/product/bagespray-250-ml-70/


Duster

Denne er rigtig svær at undvære, men du kan lave den selv.
Du kan enten bruge en nylon strømpe (ny!) eller lave en duster ud af engangsvaskeklude. Jeg har en lavet af sidstnævnte, du skal bruge en eller to alt efter hvor tykke de er, og den virker helt fortrinligt!

duster

Silikone måtte

Den er også uundværlig, men desværre meget dyr.
Du kan bruge det der hedder genanvendeligt bagepapir i stedet for, det er faktisk meget bedre. Det er en slags plastik bagepapir, og det er superlet at gøre rent under varmt vand. De har det ofte i Netto og Føtex, og jeg snupper altid et par stykker når jeg er der.

Udover at bruge det som underlag når du laver fondant, så kan du klippe det til og bruge det i bunden af bageformer.
Når jeg laver fondant, sætter jeg det fast på bordet med malertape. Dels hænger det mindre i, men du skal også bruge mindre flormelis når du ruller det ud, og det forhindrer at fondanten bliver for tør.

Tørring af blomster

Du kan få et utal af ting til at tørre blomster i, så de ligger sikkert og bladene får de rigtige buer. Men her kan du spare en masse penge, ved at finde på alternativer. Smut en tur i Søstrene Grene, de har en afdeling for malerhobby, og her kan du få nogen små malerpaletter, de er perfekte til mindre blomster! Søstrene har iøvrigt også billige pensler, med både uægte og ægte hår til rimelige priser.

Indlægget i fx Toffifee kan også bruges til mindre blomster.
Jeg købte på et tidspunkt et par æggebægre/servietringe af silikone i Imerco, dem bruger jeg til at tørre større blomster i:

Laver du feks liljer, skal de ligge over en rund ting for at få den rigtige form, og her kan du sørme også købe dig fattig i ting som halve rør i plastik. Men du kan også bruge pappet fra en køkkenrulle eller toiletrulle. Klip den over i 2 halve, så ligger den sikkert mens dine blomsterblade tørrer.

Skeer har en fantastisk form når du skal tørre rosenblade. Du kan evt købe nogen engangsskeer og klippe skaftet af (du kan også lade det blive på).

En skål med mel eller kartoffelmel kan bruges til at stikke blomster ned i og lade dem stå i fred og tørre.
Flamingo der kommer i papkasser med fx elektronik, kan bruges til at stikke blomster på wire ned i, jeg har sågar engang brugt et pølsebrød til at tørre liljeblade med, da jeg ikke lige kunne finde min flamingo klods.

Skumpude til modellering af blomster m.m.pme
Man kan få mange forskellige skumpuder der er uundværlige hvis du laver blomster og skal forme bladene. Nogle af dem har endda et hul i midten, og det er meget praktisk når du laver blomster på wire, fx roser. Det er ikke fordi de er specielt dyre, de koster vel omkring 50 kr, men du kan købe en af de der skumpuder du kan ligge på knæ på når du skal luge i haven. De har dem i de fleste supermarkeder, i alle byggemarkeder og i Jysk hvor denne er fundet til 15 kr. Klip en rund og en firkantet ud af den, stik hul i midten med fx en tynd strikkepind eller lign. De er meget lette at klippe i.

Bake-even strips

Man kan købe nogen strimler til at fugte og lægge udenom sin bageform, det gør at kagen bliver flad på toppen, i stedet for den kage vi kender der kommer ud af ovnen med en top der er hævet over resten. Toppen skærer vi alligevel af og kasserer inden vi lægger fondant på kagen. Se forskellen på kager bagt med strips og uden her. Disse strips er geniale, men de er også meget dyre.

Tag i stedet for et gammelt frotté håndklæde og klip det i lange strimler der passer i højden på dine bageforme. Fugt dem med koldt vand, vikl dem om din bageform og fæst med en sikkerhedsnål. Det virker lige så godt!
Der er nogen der laver dem i alufolie, og indeni lægger fugtet køkkenrulle, men jeg synes at en frotté strip er nemmere at styre og virker bedre. Du vil ikke fortryde at du ofrede et håndklæde.

Grunden til at bake-even strips og alternativerne virker, er at når du sætter en bageform ind i en varm ovn, bliver dejen i yderkanten af din form bagt hurtigere end midten, da varmen tager lidt længere tid om at nå ind i midten af formen/dejen. Og det er grunden til at yderkanten af kagen ikke når at hæve så meget som midten af kagen gør.
Når du vikler en frotté strip fugtet i koldt vand om formen, skal ovnen først varme den op inden den når ind til dejen, også bliver din kage bagt meget mere jævnt. Det er derfor en fordel at frotté strippen ligger dobbelt om formen.

Smøring og meling af form

Det er ikke fordi du sparer penge på dette tip, men det griser mindre. Ofte smører man sin form og så drysser man mel i den. Det overskydende mel bankes ofte ud i vasken, og har en tendens til at havne alle mulige steder.
Brug flydende margarine, bland det med lidt mel og pensl det direkte i formen.

Drejebord / turntable
Et plade der kan dreje rundt er rigtig god når man lægger fondant på en kage, eller pynter den. Dem du kan købe i kagebutikkerne koster flere hundrede kroner, men der findes alternativer.
I Ikea kan du købe et drejefad i træ, det koster kun en 50’er og gør det samme som de dyrere alternativer; Her er det eller denne her i marmor til 129 kr; her er det
Ikea har også mange andre nyttige bageredskaber, så kig dig godt om hvis du er i Ikea.

Hvis du derimod gerne vil have et rigtigt turntable til kager, så er der mange penge at spare i engelske webbutikker, f.eks her, det koster 15 pund og det er ca 140kr.
Cupcake wrappers

Smarte cupcake wrappers kan du selv lave. De kan simpelthen klippes ud af en kageserviet, som fåes de fleste steder hvor man køber bageting. Eller du kan købe et par stykker hos bageren, han vil sikkert gerne sælge dem.

Fortsættes..

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s