Det selv æltende brød


Dette brød er af mange kaldt verdens bedste brød. Det er også det nemmeste at bage. Det smager fantastisk!

Ingredienser:
625 g mel
5 deciliter koldt vand
2 tsk salt
Gær ca 15 gr (frisk gær på størrelse med en ært, eller tørgær (4-5 gr) svarende til en god mængde du kan have mellem pegefinger og tommelfinger)

Sådan gør du:
Fyld vandet i en stor skål, opløs gær og salt og tilsæt mel.
Rør løseligt i blandningen med skaftet på en ske, det skal ikke æltes eller blandes særligt godt – det gør det af sig selv. Melet skal bare være fugtet.

Sæt låg på skålen, du kan sagtens bruge staniol eller mad film, bare det er tæt lukket til.
Sæt til hævning i 12 timer i stuetemperatur. Gæren og enzymerne i melet vil nu arbejde og ælte dejen for dig.

Bagningen
Tænd ovnen på 250 grader og sæt en 4-5 liters gryde med et tætsluttende låg ind i ovnen. Vent til ovnen har nået temperaturen inden du fortsætter.
Hæld dejen ud på et melet bord, den skal være meget “strenget”. Saml dejen med melet til en rund klump der ikke klistrer, ælt den ikke.


Tag gryden ud af ovnen. DEN ER MEGET MEGET VARM!
Smid dejen op i gryden og sæt straks låg på og sæt gryden i ovnen igen.

Bag i 30 minutter med låg ved 250 grader, skru derefter varmen ned til 230 grader og tag låget af gryden og bag uden låg i 15 minutter.
Skorpen på brødet dannes først når låget tages af, og da brødet mere eller mindre er bagt når det sker, vil skorpen blive tynd og meget sprød.

Tag gryden ud af ovnen, tip gryden og vælt brødet ud. Sæt til køling på en rist i min 30 minutter. Brødet vil stå og “knitre” og bage helt færdigt.

This slideshow requires JavaScript.

TIPS:
– Man kan blande forskellige meltyper, men der bør være minimum 50% hvedemel i brødet.
– Put ikke mel i bunden af gryden for at undgå det hænger fast. Det hænger ikke fast, og melet vil bare blive brændt.
– Du kan bage i alm. gryder, stegeso, støbejernsgryder (siges at være bedst), bare de har et tætsluttende låg. Brødet herover passer til 4-5 liters gryde, brug ikke for stor en gryde, for så bliver brødet for fladt. Bruger du en for lille gryde, vil hævningen under bagningen ende med at løfte låget af gryden.
– forbered brødet dagen før om aftenen og bag det når du står op, så er der hurtigt og nemt frisk brød

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s